Hvor mange bukke kan der skydes?

Optakt til bukkejagten: Hvordan skal råvildt afskydes? Når du forvalter råvildtet på dit terræn, er der en række forholdsregler, du kan tage. Læs mere om, hvor meget af bestanden du kan skyde for at sikre en bæredygtig bestand og afskydning.

Tekst: Niels Søndergaard, Danmarks Jægerforbund
Foto: Max Steinar, Danmarks Jægerforbund

Vi er mange jægere, der hvert år venter utålmodigt på bukkejagtpremieren den 16. maj, og som nyder godt af bukkejagtens glæder i skov og mark. Men hvor mange bukke kan der egentligt nedlægges på et givent terræn? Erfaringsmæssigt giver netop dette spørgsmål stof til mange diskussioner i de kommende måneder.

Svaret er ikke entydigt og afhænger af flere forhold. Jægernes indberetning til vildtudbyttestatistikken kan give os et fingerpraj om, hvordan de foregående års afskydning har været.

Én buk pr. 100 ha i landsgennemsnit

Fraregnes byer, veje og anlæg, så er der ca. 3.690.000 ha landbrugs- skov og naturarealer i Danmark. Vi nedlægger ca. 74.000 stykker råvildt. Landsgennemsnittet er dermed et stk. råvildt pr. 50 ha. Ca. halvdelen af det råvildt, vi nedlægger, er bukke, så det giver ca. en buk pr. 100 ha i landsgennemsnit. Ud fra grove gennemsnitsbetragtninger nedlægges der en buk pr. 10-15 ha i de geografier med det højeste råvildtudbytte, og en buk pr. 80-120 ha i de geografier med det laveste udbytte (Hovedstadsregionen er ikke medtaget).

Spørgsmålet er så, om det er et ideal at stræbe efter? Mange steder er de forgående års afskydning formentligt helt igennem bæredygtig, men når mere end 50 pct. af den årlige afskydning har været bukke, så giver det en skævvridning af kønssammensætningen i bestanden. En skævvridning som kan betyde, at bestanden stiger eksplosivt, for derefter at have risiko for at bliver ramt af tæthedsafhængig dødelighed – 'råvildtsyge'. Den store afskydning af bukke betyder ligeledes at man ikke flere områder formentlig helt mangler sunde og modne bukke, som bør være til rådighed i brunsten senere på året. Råerne vil lade sig beslå af den, for hende mest attraktive, men også tilgængelig buk og derfor er tilstedeværelsen af sunde og modne bukke er vigtig.

Hvor meget kan du så skyde?

En bæredygtig afskydning af råvildt skal sikre en afgang fra bestanden, som fordeler sig ligeligt mellem kønnene og har hovedvægten på de helt unge dyr – primært lam. Hvor meget, du så kan skyde på dit terræn, er herefter betinget af dit terræns størrelse og ikke mindst biotopens bæreevne. Gode råvildtbiotoper giver tættere bestande. Og så skal afskydningen stå mål med terrænets og bestandens størrelse. Tænk på udbyttet som værende pr. areal. Hvis du på 5 ha skyder en buk årligt, betyder det så, du accepterer, at din nabo med 100 ha kan skyde 20 bukke årligt? Mindst en af disse jægere vil nok kunne beskrives som grisk.

Den bedste måde at sikre sig, at afskydningen står mål med terrænet og bestanden, er at følge Danmarks Jægerforbunds anbefaling om, at der kan skydes én buk fra en bestand, hvor der siden nedlæggelse af sidste buk er skudt én rå og mindst et lam. Da bestandene af råvildt ofte bevæger sig over skel, kan man med fordel snakke med naboerne om det senest års afskydning inden bukkejagten starter.
Følges denne anbefaling, vil det betyde at med afsæt i nuværende indberetning fra vildtudbyttestatistikken bør der gennemsnitligt kun nedlægges én buk pr. 200 ha.

Målet skal være robuste og sunde dyr

Råvildtets trivsel på et terræn ses tydeligst på lammene. Råer i god kondition sætter to lam. Når bestandstætheden går ned, vil ikke alene produktionen af lam stige, men lammenes kondition vil også stige. Modsat vil faldene vægt ofte være et udtryk for, at der er for mange dyr i forhold til områdets bæreevne, og man bør skyde flere lam og råer.

Hvilke(n) buk(ke) skal du skyde? Skyd den buk, du vil være glad for og stolt fortælle os andre om. Ønsker du at skyde en guldmedalje, så skal du nok forvente at lade en bronzemedaljebuk gå til næste år.

Knæk og bræk!

 

Læs mere i Danmarks Jægerforbunds Råvildttema